Vagebond collega Endy vertelt

VNG en Vagebond Stadswandelingen in Arnhem

Ik heb mogen gidsen voor Vagebond stadswandelingen in Arnhem en ditmaal voor VNG (Vereniging Nederlands Gemeenten). Het gidsen is wel anders, eerder was ik één van de vertellers, en had ik groepen zoals bijvoorbeeld de HAN of onderzoekers van de Radboud waarmee ik mijn verhaal deelde. Het was een grote groep maar dit kaar loop ik als als gids in Arnhem. Nu zijn er drie collegae die hun verhaal vertellen. En niet te vergeten Ben, de initiatief nemer en Hans de Jong. Psycholoog maar ook een deelnemer van een eerdere wandeling in Nijmegen.

VNG en Vagebond voor de Rozet

VNG en mogelijkheden tijdens een wandeling

Tijdens zo’n wandeling is er meer mogelijk dan de verhalen delen. Want het zijn vaak simpele dingen waar je tegenaan loopt als dakloze.

WC gang, douchen en hulp

Iedereen moet weleens naar het toilet, maar waar doe je dat als je geen toilet tot je beschikbaarheid heb? Buiten is het strafbaar of een douche of kleren wassen? Het lijkt zo simpel, dan ga je naar de hulpverlening. Helaas is dat niet zo simpel. Ook daklozen hebben dromen of in ieder geval een idee over hoe het leven in te richten. Ik snap dat het voor sommige mensen een drempel te hoog is om naar de hulpverlening te gaan. Daar kan het zijn dat je leven op een manier wordt ingericht waar je helemaal niet mee kan leven. Van zo’n persoon wordt dan gezegd dat hij of zij zich niet begeleidbaar opstelt. Of je loopt tegen weerstand of sancties aan.

VNG en de wandeling

Deelnemers waren allen in goede conditie. Eerst naar de kade waar Frank vertelt over zijn dakloze bestaan. De wandeling was langs verschillende plekken. Waarbij ik ook de Rozet in Arnhem niet vergeet, met zijn lange trap naar boven. (Het verbaast me dat de meeste niet voor de lift kiezen). Naast dat het een mooi uitzicht geeft is het daar makkelijk om plekken aan te wijzen die in het verhaal kunnen voorkomen. Beneden stel ik altijd de vraag of het boven open is, daar werd ook nu met ja antwoord gegeven. Helaas boven aangekomen, blijkt dat niet het geval te zijn. Dus allemaal de trap die onderdeel van de wandeling schijnt te zijn bereik ik niet het doel wat ik voor ogen had. Boven vertelt Endy over het NUN. Vervolgens in het park vertelt Hassan over zijn leven na de gevangenis. Maar ook het Kruispunt is niet vergeten.Vagebond stadwandelingen voor VNG

Einde van de wandeling

De groep VNG is geeindigd bij Geniet in de Weerd waarop Vagebond stadswandeling afscheid van elkaar heeft genomen op het station. Het is voor mij weer een leuke leerzame ervaring geweest. Hierbij bedank ik de mensen van VNG maar ook de mensen op de foto hierboven.

[FinalTilesGallery id=’29’]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.