Deelnemers van de HOP training

HOP training en stigma

De gecertificeerden van de HOP training

Ik probeer bij te houden wat er aan herstel trainingen is in Arnhem. Nu dan de HOP training bij Vitale Verbindingen in Molen “de Kroon”. HOP training en stigma een leuke training en onderwerp. Bij IrisZorg het ik de opleiding “Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg en hulpverleners”. Dat was bij Windesheim in Zwolle samen met betaalde krachten en andere vrijwilligers. Ervaringen bij hulpverleners? Dat is logisch, maar eerder een soort “geheim”. Iedereen maakt ellende mee, dus ook professionals. Nu kan dat bij IrisZorg professioneel ingezet worden.Dat werkt volgens mij bevrijdend en anti stigmatiserend, voor zowel de professionals als voor cliënten. Aan de ene kant is iedereen iemand met ervaring, aan de andere kant vind ik het toch een verschil of je met instanties en hulpverlening te maken heb gehad. Toch ben ik blij met deze verandering, het maakt de hulpverlener “menselijker”. Bij IrisZorg maakt de inzet van mensen met ervaring nu een spurt en ook ik mag daar aan mee doen. Dan loop je regelmatig tegen stigma’s en stigmatisering aan. Gelukkig is er Daantje Daniels.


Daantje Daniels ondertekend haar certificaat

Daantje Daniels gesprekspartner

Met Daantje kan ik over stigma in gesprek gaan bij IrisZorg. Dat is één van de redenen dat ik regelmatig met” Daantje Daniels (hoofd zorg bij IrisZorg) aan tafel zit. Met Daantje zat ik bij de eerste lichting studenten van de opleiding bij Windesheim. Daantje Daniels opperde het idee, om stigma een onderwerp van mijn werk te maken.

Maar zo makkelijk gaat het niet. Wat doe je als een hulpverlener bijvoorbeeld zegt: “cliënten liegen altijd”? Wanneer je professionals wijst op stigma’s, maakt dit niet populair. Dan is de boodschap: je bent nog te veel cliënt of ik wordt aangekeken alsof ik bij een onbekende sekte zit. Gelukkig is niet iedereen, zo en iet altijd zo. Maar toch.

Ook cliënten, hulpvragers of medeburgers hebben soms ook conclusies, stigma’s of hoe het dan ook heet. Het woord stigma wordt dan niet gebruikt. Het makkelijkst wat ik dan hoor van professionals is dat de persoon in de war is of LVB (licht verstandelijk beperkt) Wanneer ik dan iets probeer uit te leggen aan de “client” ben ik bang dat ik zoiets te horen krijgen van “jij bent te veel, professional”. . Maar tot nu toe heb ik dat nog niet gehoord. De HOP training heb ik afgerond, maar stigma’s zullen blijven.

Nu verder over Daantje

Helaas worden onze geplande ontmoeting regelmatig gecanceld, en nu ging onze ontmoeting helaas ook niet door, door de uitreiking van de certificaten van de HOP training. Deze twee belangrijke activiteiten waren op dezelfde dag gepland. Ik hoop snel weer met Daantje in gesprek te gaan. Want Daantje, ondanks dat ze allang in de zorg en in dezelfde organisatie werkt, is zij niet star wat betreft haar opvattingen en ideeën en gaat ze met de tijd mee. Daarnaast kan ze mij veel leren.