Het bord bij de ingang van het provinciehuis

Digitale toegankelijkheid provinciehuis Gelderland

Huis der Provincie

Ik ben uitgenodigd voor een onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van de website van provinciehuis Gelderland.

Rechten van de mens met een beperking

‘Toegang tot (digitale) informatie en gebouwen van de overheid voor mensen met een beperking’. Een belangrijk onderdeel van het Europees VN-Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er bestaat zelfs een Verdrag voor de Rechten van de Mens met een Beperking. In bedoelde toegangkelijkheid valt echter nog heel wat te verbeteren.

Zoals bij veel belangrijke onderwerpen het geval is, klinkt het “Wij zijn er mee bezig.” en “Het komt wel goed.” Om echter daadwerkelijk verbetering tot stand te brengen in, in dit geval, de digitale toegankelijkheid van de website, heeft provinciehuis Gelderland mensen met een beperking uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek. Dit is een thema dat om meerdere redenen mijn interesse heeft. Ik besluit dan ook om aan dit onderzoek deel te nemen.

Deelnemers aan het onderzoek digitale toegankelijkheid

Digitale toegang, deelnemer Martin, ik en een medewerker van het provinciehuis
V.l.n.r: Martin, een medewerkster van het provinciehuis en ik

Er zijn in Nederland veel mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking en ik weet dat velen van hen, zoals men dit noemt ‘niet mee kunnen doen’ aan het maatschappelijk verkeer omdat hetzij de gebouwen, hetzij de (digitale) informatie van belangrijke organisaties niet toegankelijk is. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij Zorgbelang Gelderland en ook hier heeft dit onderwerp de aandacht.

Onderzoeken zijn meestal uitbesteed aan derden. Het onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van de website van provinciehuis Gelderland wordt echter uitgevoerd door het provinciehuis zelf. Bij het onderzoek zijn communicatiemedewerkers aanwezig om de deelnemers te helpen.

Er zijn in Nederland bijna 4 miljoen met een beperking. Vandaag zijn er echter maar twee aanwezig om provincie Gelderland van feedback te voorzien op de website, namelijk: Martin en ik. Martin heeft een visuele beperking en ik een audiologische.

Lage opkomst

Nederland heeft officiëel bijna vier miljoen inwoners met een beperking. Ik vermoed echter dat dit er veel meer zijn. Wellicht klinkt dit vreemd maar ik weet dat er mensen zijn die niet beseffen dat ze een beperking hebben of daarvoor nog geen diagnose hebben gekregen. Ik verbaas mij er dan ook over dat er vandaag maar twee mensen zijn gekomen om deel te nemen aan het onderzoek. Ik heb mij overigens laten vertellen dat dit er op andere dagen meer zijn.

Digitale toegankelijkheid hééft verbeterpunten en zeker voor mensen met een beperking. Wat zou het daarom fijn zijn als de opkomst bij zo’n onderzoek hiernaar veel hoger zou zijn.

De lunch van het provinciehuis voor de deelnemers van het onderzoek

Het onderzoek en de lunch

Het onderzoek vraagt mensen met een beperking om feedback te leveren op de digitale toegankelijkheid van de website. Er zijn echter ook verbeteringen nodig voor mensen zonder (zichtbare) beperking. De medewerkers die ons bijstaan lopen namelijk ook zelf tegen verbeterpunten aan. Voor mensen met een beperking is er echter duidelijk meer te doen.

Puntje van kritiek

In de zoekopdrachten worden de te zoeken woorden duidelijk genoemd. Daardoor is het wel heel makkelijk om te vinden wat je zoekt. Omdat het in de realiteit echter anders gaat, zou ik een situatie omschrijven die het nodig maakt dat je op de site echt moet zoeken.

Toch vond ik mijn deelname aan het onderzoek leerzaam. Zo wist ik om te beginnen niet eens dat je voor bepaalde zaken bij het provincie- in plaats van het gemeentehuis moet zijn. Dit alleen al is fijn om te weten. Nu de verbetering van de toegankelijkheid van de website van provinciehuis Gelderland nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.