Ontmoeting tussen Anita Wagemans en Monique de Hullu

Anita Wagemans, de ontmoeting

Anitha Wagemans zag ik verschillende keren op de social media met haar “Inzetbureau Ervaringsdeskundigheid”. Dat wekte mijn interesse. Ervaringsdeskundigheid, herstel, autonomie, eigen regie en nog meer. Deze woorden zijn tegenwoordig vaak in gebruik. Daardoor is het steeds moeilijker voor iedereen wat de betekenis is van die woorden. Van daar dat ik het heel interessant vind om te horen over bijvoorbeeld “ervaringsdeskundigheid en herstel”. Omdat iedereen er een andere betekenis geeft ben ik benieuwd wat Antha Wagemans over onder meer ervaringsdeskundigheid en herstel denkt.

Anita Wagemans
Anita Wagemans

Mijn vooroordeel

Anitha en haar inzetbureau voor ervaringsdeskundigheid? In tegenstelling tot veel mensen die geen vooroordelen hebben, heb ik die wel. Ik dacht namelijk dat het ging over “dagbesteding” of vrijwilligerswerk. Daar is niets mis mee. Alhoewel, met de functieomschrijvingen, en gevraagde opleidingen zou het een topbaan moeten zijn. Ervaringen, ellende en de besteedde tijd daarin maken niet zoveel uit. Het herstel, of de veranderingen en waarom zijn minder belangrijk.Maar zoals het met vooroordelen vaak gaat, ik had het mis. Anitha noemt het een inzetbureau omdat uitzendbureau vaak gebruikt wordt. Maar het gaat om de inzet en als het even kan een inkomen genereren.

De ontmoeting

Ik ontmoet Anita niet in een instelling, maar in haar eigen kantoortje. Een vrouw met een verhaal en een missie. Haar missie is het inzetten van je ervaringsdeskundigheid. Dat kan dus in principe van alles zijn. Daarbij goed nadenken over wat je wilt gaan doen en waar je goed in bent. Dit omdat ervaringsdeskundigheid op verschillende manieren kan ingezet worden. Ze geeft een voorbeeld van iemand die graag met paarden werkt. En nu snap ik wat ze bedoelt, want ik heb een collega die dit doet bij de stichting HandiCap wat van grote betekenis voor de deelnemers. Dus zet Anitha mij aan het denken want ik ben met zoveel verschillende dingen bezig. Misschien moet ik ook eens nadenken om meer gespecificeerd bezig te zijn.